Fietsroute Genemuiden

66 blz., geheel in kleur, 2020

€ 5,95

ISBN 978-90-826233-5-2  

 

Gebied

Fietsroute Genemuiden leidt u in ongeveer 30 km rond Genemuiden over de Kamperzeedijk en door Mastenbroek. Historie, waterstaatkunde en natuur in de noordpunt van het Nationale Landschap IJsseldelta worden in tekst en beeld toegelicht.

 

Waterstaatkunde

Het boekje wijst op de kribben om het Zwolse Diep bevaarbaar te houden. De lichtwachterswoning, het fundament van de bakenopstand, het houtenschuurtje met de oorspronkelijke stookplaats, het is allemaal nog aanwezig. Eveneens uniek in Nederland is de Overlaatkade voor zeedijken langs de Pieper polders.

 

Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog

De Tweede Wereldoorlog is tastbaar in een propeller aan een stal. Het is van de Fokke Wulf 190 waarmee Karl Heinz Willius in 1944 ter aarde stortte. Meer recent speelde de Koude Oorlog. De Prinsensluis werd bij dit deel van de IJssellinie tegen de Russen een belangrijke functie toegekend.

 

Natuur

Natuur en historie wisselen elkaar af. Dat leert u o.a. dat de bekende kievitsbloemen op meer plaatsen rond Genemuiden te vinden zijn, dan alleen maar in de uiterwaarden langs het Zwarte Water. Kijk in deze omgeving eveneens regelmatig omhoog om de zeearend die vanaf het Vogeleiland ook hier regelmatig zijn rondjes maakt, niet te missen. Bijzonder is de foto van de schedel van het uitgestorven rund Bos primigenius Bojanus. Die kwam met de watersnood van 1825 boven de grond. Stadssecretaris Florisson schonk het aan het museum van de universiteit in Leiden. Een mooie foto daarvan brengt het uitzonderlijk grote object weer dicht bij.

 

Tapijtstad

Uiteraard ontbreekt bij de Tapijtstad de ontwikkeling van de tapijtindustrie niet. Biezen spreiden, biezen aan stoepn, het is tot op de dag van vandaag te zien. Aanvullende foto’s tonen het vlechten en bieden een kijkje in een moderne productiehal.

 

Architectuur

Kenmerkend is de bouw van Mastenbroeker boerderijen. Geheel andersoortig is de architectuur van het voormalige hotel Het Zwartewater in de stijl van de Amsterdamse School. De Delftse School is er een reactie op.

 

Met dit en nog veel meer maakt u kennis tijdens deze fietstocht. Kortom, een route door een uniek gebied. Een verhaal dat u moet zien…