Wandeling ‘Zuidflank Operatie Amherst in Boswachterij Staphorst’, o.l.v. gids.

Ook mogelijk op aanvraag. Minimaal 20 personen.

 

Naar aanleiding van het boek: ‘De laatste sprong’

Startlocatie: Vijverweg 4, Punthorst

Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur.

Deelname: € 5,- p.p.

Reserveren: 038-3857966 of via: westhoffboeken/contact

 

Tijdens de wandeling kijken we naar aanleiding van het boek ‘De laatste sprong’ terug op de bevrijding van deze streek. U hoort over de Franse SAS-parachutisten die in de nacht van 7 en 8 april 1945 landden rond Den Hulst, Stapborst, Balkbrug en Dedemsvaart. Zij vormen de zuidflank van Operatie Amherst op de grens van Overijsel den Drenthe’. Ze worden al snel gevolgd door de Canadese grondtroepen.

 

Operatie Amherst april 1945

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet). De wandeling voert door de brandgang die die nacht intensief werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.

 

'De laatste sprong'

Het boek ‘De laatste sprong’ is verkrijgbaar in Nieuwleusen bij de Readshop en Museum Palthehof,  bij de plaatselijke boekhandels in Staphorst, via de site westhoffboeken en tijdens de wandeling zelf.