Staphort en Zuid-Afrika

Deel 1 en 2

in 't Olde Stapperts, jg. 34 nr. 4 december 2013 en jg. 35 nr. 1 maart 2014 € 3,50 per deel

 

Het onderzoek begint met een korte geschiedkundige schets over van de eerste Nederlandse nederzetting door gesticht door Jan van Riebeek (1652), de Britse overname (1806), de Grote Trek, Zoeloe koning Shaka, zijn latere opvolger Dingaan, de slag bij de Bloedrivier en de oprichting van Oranje-Vrijstaat (1854) en Transvaal (1848).

 

Als de Britten deze laatste twee annexeren krijgen ze met Paul Kruger te maken In 1883 verkiest men hem tot president van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Als Vrijstaat en Transvaal in 1900 definitief door de Engelsen worden verslagen, vertrekt Paul Kruger naar Europa/Nederland met de door Wilhelmina beschikbaar gestelde kruisen 'Gelderland'. In maart 1901 heeft Paul Kruger reden om naar Staphorst te gaan. Hij bezoekt de bekende Staphorster kruidendokter Peter Stegeman, bekend als het Staphorster boertje. Bij het afscheid schenkt hij Stegeman zijn portret. Dat heeft nog tot 1949 in de spreekkamer van de familie Stegeman gehangen. Ook zou Kruger een bezoek gebracht hebben bij de familie Visscher in Rouveen.

 

Het tweede deel van het onderzoek gaat in Staphorsters die emigreerden naar Zuid-Afrika, waarbij de heer J. Slager (1948-1949) per emigrantenschip de M.S. Kota Inten reisde. Daar werd hij ontvangen door dr. P.C. Schoonees en mevrouw Botha ontvangen. In de periode 1966 - 1990 vertrekken nog vier inwoners uit Staphorst en Rouveen richting het verre Zuid-Afrika. Advertenties en wervingscampagnes haalden hen over. Hun motieven om te emigreren verschillen totaal: dienstplicht ontlopen, verlangen naar een warmer land of een stage. De reis wordt in de jaren zestig gemaakt met het vrachtschip de Gaasterland of het Griekse schip Illirnes, maar vanaf 1970 ook wel per vliegtuig. 

 

 

Staphort en Zuid-Afrika

Deel 2

't Olde Stapperts, jg. 35 nr. 1 maart 2014

 

 

Vervolg 'Staphorst en Zuid-Afrika'